Logga in i Logistikprogrammets CMS

Hem      Kontakta oss      Webmail      Intranet
Logotstikprogrammet Yrkeshögskolan i Norrköping.


Välkommen till utbildningen Internationell transportlogistik,
400 YH-poäng


 

Nästa utbildningsstart för denna utbildning är i augusti, veka 34 2017.

Ansökan är öppen. Sista ansökningsdag är 15/5 2017.

Välkommen med din ansökan!

Söka utbildningen

Klicka för att komma till webansökan


Vad är en transportlogistiker?


En transportlogistiker arbetar med att arrangera och organisera transporter på ett så effektivt sätt som möjligt utifrån varuägarens, kundens perspektiv.

En transportlogistiker kan tex arbeta med transportledning där man planerar och organiserar transporter av olika slag så att varor och gods når sina mottagare på rätt tid och rätt plats. Transporterna ska planeras så att de blir så effektiva, billiga och miljövänliga som möjligt. Det är din uppgift som transportledare att hitta effektiva och lönsamma lösningar.

Som transportledare fungerar du som en länk mellan kunden och föraren som transporterar godset. Det är viktigt att vara kommunikativ, serviceinriktad och att kunna överblicka flera saker samtidigt.

En transportlogistiker behöver också kunna hantera import- och exportfrågor vid gränsöverskridande transporter.


Transportlogistikerns roll på olika arbetsplatser

Transportlogistiker i ett speditionsföretag arbetar i en ledningscentral och tar emot order från kunder som ringer och berättar vad de har för gods, vart godset ska och när det skall vara framme. Transportlogistiker/transportledare behövs också inom åkeriföretag och grossistföretag, till exempel för att planera uppdrag för den egna fordonsflottan eller inhyrda fordon. Transportlogistikern/transportledaren ansvarar för att rätt fordon bokas för transporten och för att det finns tillräckligt utrymme kvar på fordonet. Kontakten med yrkesförarna sköts med hjälp av olika tekniska hjälpmedel och användningen av datorer i bilarna blir allt vanligare.
Transportlogistiker/transportledare behövs också inom industri- och handelsföretag som själva sköter sina behov av transporter med hjälp av egen transportkapacitet.

Transportlogistikern kan också ofta arbeta med försäljning av transporttjänster vilket innebär täta kontakter med befintliga och presumtiva kunder.

Som transportlogistiker kan du också arbeta i ett transportköpande företag med att bygga upp och skräddarsy verksamhetens behov av transporter. Du arbetar då med att designa det totala behovet av transporter samt bistå vid upphandlingen av detta transportsystem.

Transportbranschen är i ständig utveckling och många tekniska hjälpmedel används för att få ett ekonomiskt och effektivt flöde av varor och transporter. När ordern från kunden är mottagen kan transportledaren till exempel med hjälp av GPS-system finna den bil som är närmast kunden och direkt kontakta den för uppdraget. Dessa hjälpmedel har fått en allt större roll i takt med att kraven på effektivitet, ekonomi och miljöansvar ökar.


Så här går det till - Internationell transportlogistik i praktiken

Förutom allmän behörighet för yrkeshögskolestudier krävs också minst betyget E i kurserna Matematik 1, Engelska 6, Svenska 1, Logistik 2 och Transporter och spedition från gymnasiet eller kunskaper som kan bedömas som motsvarande . Högre kunskapsnivå inom Matematik och Engelska, vilket erhållits genom studier eller på annat sätt, är meriterande och ger företräde vid antagningen. Arbetslivserfarenhet/arbetslivserfarenhet inom yrkesområdet är också meriterande. Urval görs genom en sammanvägning av antagningstester, förkunskaper och arbetslivserfarenhet.Söka utbildningen

Klicka för att komma till webansökan
Kurser som ingår i utbildningen

Transportjuridik nationellt (25p)
Internationell ekonomi (10p)
Frakthandlingar och godshantering (15p)
IT (20p)
Farligt gods (10p)
Lärande I Arbete, LIA 1 (50p)
Industriell ekonomi (20p)
Transportekonomi (30p)
Supply Chain Management (20p)
Lärande I Arbete, LIA 2 (90p)
Internationella transporter (15p)
Affärsengelska mot transportsektorn (30p)
Transportledning(10p)
Kvalitet och miljö i transportorganisationen (10p)
Kommunikationsprocesser (25p)
Examensarbete (20p)
Utbildningsmässor 2017

Utbildningsmässor 2017

Även i år medverkar Logistikprogrammet vid ett antal utbildningsmässor. Kom och träffa lärare och studerande. Du är välkommen att diskutera din framtid och få information om studier vid Logistikprogrammet. För hittills bokade datum och tider, se under Nyheter till höger.


Sista datum för ansökan till höstens utbildningar passerat

Trots det så finns det fortfarande en möjlighet att skicka in en ansökan om att stå som reserv. From den 18/5 är ansökningsformuläret öppet igen.

Läs mer »Sista datum för ansökan till höstens utbildningar passerat

Ansökningsomgång för utbildningsstarter under 2017

Nu har resultaten från den aktuella ansökningsomgången kommit. Varje år i september skickas ansökningar om att få anordna YH-utbildning in till Myndigheten för YrkesHögskolan. Logistikprogrammets utbildning "Kvalificerat inköp och upphandling" låg hösten 2016 i fas för omansökan. Nu har besked kommit om att den får starta till hösten 2017.

Läs mer »Ansökningsomgång för utbildningsstarter under 2017

Där du kan träffa Logistikprogrammet 2017

Schema över utbildningsmässor som Logistikprogrammet kommer att deltaga i under våren 2017. Här kan du träffa Lärare och studerande för att ställa frågor kring hur det är att läsa en YH-utbildning på Logistikprogrammet. Klicka upp tiderna här nedan.

Läs mer »Där du kan träffa Logistikprogrammet 2017 Nyhetsarkiv