Logga in i Logistikprogrammets CMS

Hem      Kontakta oss      Webmail      Intranet
Logotstikprogrammet Yrkeshögskolan i Norrköping.Magnus Andersson är inköpsdirektör på BT Products AB i Mjölby, ett företag som ingår i Toyota Material Handling. Där arbetar han med strategiskt inköp inom verksamheten för utveckling och produktion av elektriska truckar och palltruckar. Till sin hjälp har han projektinköpare, direkt- inköpare inom mekanik respektive system, indirekta inköpare, samt administratörer.
Totalt omfattar organisationen 25 personer.Hur kom du i kontakt med Logistikprogrammet?

- Innan jag började på BT Products var jag inköpschef för Whirlpools produktionsenhet i Norrköping. Redan där tog vi in flera praktikanter från Logistikprogrammet, så kallade LiA, precis som vi gör här på BT Products. Nu sitter jag också med som representant från näringslivet i arbetsgruppen för utbildningen Kvalificerat Inköp. Det innebär att jag finns tillgänglig som en resurs för programmet. Vi tittar bland annat på utbildningarnas innehåll och följer upp kursutvärderingar. I rollen som ordförande för min grupp ingår även en plats i Logistikprogrammets ledningsgrupp, men där handlar arbetet om mer övergripande frågor.

Vilka tycker du är fördelarna med Logistikprogrammets utbildningar?

- På högskolorna och universiteten finns visserligen kurser inom ekonomi, inköp och logistik, men det finns ingen komplett utbildning, som den Logistikprogrammet erbjuder. Dessutom tycker jag att näringslivets närvaro i utbildningen är väldigt viktig, det gör den mer tillämpad. I Logistikprogrammets kurser ingår flera praktiska moment, som till exempel projektarbeten, LiA-praktik och olika studiebesök.

Vilka typer av kompetenser efterfrågas i logistikbranschen just nu?

- Datakunskap är väldigt viktigt. En stor del av inköparens arbete sker i Excel och ofta på ganska avancerad nivå. Om man ser till trender på inköpsområdet så är det väldigt tydligt att vi går mot en större öppenhet mellan kund och köpare. Istället för att kivas om priser visar man sina kostnader öppet. Båda parter är ju medvetna om att den andre vill tjäna pengar och förväntar sig att det ska finnas viss marginal i affären. Men utöver den är alla måna om att få ned kostnadsmassan så långt det går. Målet är alltid att hitta så kostnadseffektiva produktions- och logistikflöden som möjligt, det tjänar båda på. Det kallas "cost engineering" och innebär egentligen att man gör en kalkyl över lägsta möjliga kostnad för produktionen, en så kallad "börvärdekalkyl". Sedan försöker man jobba sig ned mot de nivåerna. En annan tydlig skillnad i företagen är att inköpsfunktionen har gått ifrån det traditionella sälj- och köpförfarandet där stor energi lades på relationsbyggande och olika försök att kila in sig hos kunderna. Visst förekom det förhandlingar även förr, men det var mycket rävspel och konkurrensutsättning också. Nu ligger fokus på att gå igenom processen för att försöka få ned kostnaderna mer istället. Gamla tiders relationsförsäljning, med stora representationskonton och dyra presenter, har i stort sett helt försvunnit och är dessutom olagligt idag.

Vem tycker du bör söka till Logistikprogrammets utbildning Kvalificerat Inköp?

- Allra bäst är det nog om man har både gymnasium och några års arbetslivserfarenhet i ryggen - gärna från lager, distribution eller försäljning. Många inköpare har börjat som säljare och vill sedan prova att sitta vid andra sidan bordet, som köpare. En duktig säljare har ofta de egenskaper som en duktig inköpare behöver; man måste vara både ambitiös, engagerad och driven, men samtidigt strukturerad och analytisk. Och man ska alltid vilja gå ett steg till!

Kom och träffa oss på en mässa under våren

Kom och träffa oss på en mässa under våren

7 mars deltar vi i Utbildningsmässan 2018 på Campus Norrköping

14 mars finns vi på Arbis Linköping och regionens YH mässa

22 mars deltar vi i Mässan för eftergymnasiala studier 2018 i Katrineholm
5 februari öppnas ansökningssystemet

Nu öppnar vi upp ansökningssystemet och tar emot ansökningar inför hösten. Från 5/2 till 15/4 kan du ansöka om en plats hos oss. Välkommen med din ansökan!

Glädjande besked från YH Myndigheten

I dag meddelade myndigheten att vår ansökan om att få starta Internationell transportlogistik och Affärslogistik till hösten. Jätterolig nyhet för oss. Det innebär att alla våra utbildningar kommer att starta i augusti. Inom kort är du välkommen med din ansökan!

Ansökan till utbildningar som startar i höst

Inom kort kommer vi att öppna ansökningssystemet för utbildningen Kvalificerat inköp och upphandling. Förhoppningsvis kommer även utbildningarna Internationell transportlogistik och Affärslogistik att starta till hösten igen. Besked om detta kommer 26 januari - ansökan för dessa utbildningar kommer då också att öppnas inom kort. Välkommen med din ansökan! Nyhetsarkiv