Logga in i Logistikprogrammets CMS

Hem      Kontakta oss      Webmail      Intranet
Logotstikprogrammet Yrkeshögskolan i Norrköping.Magnus Andersson är inköpsdirektör på BT Products AB i Mjölby, ett företag som ingår i Toyota Material Handling. Där arbetar han med strategiskt inköp inom verksamheten för utveckling och produktion av elektriska truckar och palltruckar. Till sin hjälp har han projektinköpare, direkt- inköpare inom mekanik respektive system, indirekta inköpare, samt administratörer.
Totalt omfattar organisationen 25 personer.Hur kom du i kontakt med Logistikprogrammet?

- Innan jag började på BT Products var jag inköpschef för Whirlpools produktionsenhet i Norrköping. Redan där tog vi in flera praktikanter från Logistikprogrammet, så kallade LiA, precis som vi gör här på BT Products. Nu sitter jag också med som representant från näringslivet i arbetsgruppen för utbildningen Kvalificerat Inköp. Det innebär att jag finns tillgänglig som en resurs för programmet. Vi tittar bland annat på utbildningarnas innehåll och följer upp kursutvärderingar. I rollen som ordförande för min grupp ingår även en plats i Logistikprogrammets ledningsgrupp, men där handlar arbetet om mer övergripande frågor.

Vilka tycker du är fördelarna med Logistikprogrammets utbildningar?

- På högskolorna och universiteten finns visserligen kurser inom ekonomi, inköp och logistik, men det finns ingen komplett utbildning, som den Logistikprogrammet erbjuder. Dessutom tycker jag att näringslivets närvaro i utbildningen är väldigt viktig, det gör den mer tillämpad. I Logistikprogrammets kurser ingår flera praktiska moment, som till exempel projektarbeten, LiA-praktik och olika studiebesök.

Vilka typer av kompetenser efterfrågas i logistikbranschen just nu?

- Datakunskap är väldigt viktigt. En stor del av inköparens arbete sker i Excel och ofta på ganska avancerad nivå. Om man ser till trender på inköpsområdet så är det väldigt tydligt att vi går mot en större öppenhet mellan kund och köpare. Istället för att kivas om priser visar man sina kostnader öppet. Båda parter är ju medvetna om att den andre vill tjäna pengar och förväntar sig att det ska finnas viss marginal i affären. Men utöver den är alla måna om att få ned kostnadsmassan så långt det går. Målet är alltid att hitta så kostnadseffektiva produktions- och logistikflöden som möjligt, det tjänar båda på. Det kallas "cost engineering" och innebär egentligen att man gör en kalkyl över lägsta möjliga kostnad för produktionen, en så kallad "börvärdekalkyl". Sedan försöker man jobba sig ned mot de nivåerna. En annan tydlig skillnad i företagen är att inköpsfunktionen har gått ifrån det traditionella sälj- och köpförfarandet där stor energi lades på relationsbyggande och olika försök att kila in sig hos kunderna. Visst förekom det förhandlingar även förr, men det var mycket rävspel och konkurrensutsättning också. Nu ligger fokus på att gå igenom processen för att försöka få ned kostnaderna mer istället. Gamla tiders relationsförsäljning, med stora representationskonton och dyra presenter, har i stort sett helt försvunnit och är dessutom olagligt idag.

Vem tycker du bör söka till Logistikprogrammets utbildning Kvalificerat Inköp?

- Allra bäst är det nog om man har både gymnasium och några års arbetslivserfarenhet i ryggen - gärna från lager, distribution eller försäljning. Många inköpare har börjat som säljare och vill sedan prova att sitta vid andra sidan bordet, som köpare. En duktig säljare har ofta de egenskaper som en duktig inköpare behöver; man måste vara både ambitiös, engagerad och driven, men samtidigt strukturerad och analytisk. Och man ska alltid vilja gå ett steg till!

Utbildningsmässor 2017

Utbildningsmässor 2017

Även i år medverkar Logistikprogrammet vid ett antal utbildningsmässor. Kom och träffa lärare och studerande. Du är välkommen att diskutera din framtid och få information om studier vid Logistikprogrammet. För hittills bokade datum och tider, se under Nyheter till höger.


Sista datum för ansökan till höstens utbildningar passerat

Trots det så finns det fortfarande en möjlighet att skicka in en ansökan om att stå som reserv. From den 18/5 är ansökningsformuläret öppet igen.

Läs mer »Sista datum för ansökan till höstens utbildningar passerat

Ansökningsomgång för utbildningsstarter under 2017

Nu har resultaten från den aktuella ansökningsomgången kommit. Varje år i september skickas ansökningar om att få anordna YH-utbildning in till Myndigheten för YrkesHögskolan. Logistikprogrammets utbildning "Kvalificerat inköp och upphandling" låg hösten 2016 i fas för omansökan. Nu har besked kommit om att den får starta till hösten 2017.

Läs mer »Ansökningsomgång för utbildningsstarter under 2017

Där du kan träffa Logistikprogrammet 2017

Schema över utbildningsmässor som Logistikprogrammet kommer att deltaga i under våren 2017. Här kan du träffa Lärare och studerande för att ställa frågor kring hur det är att läsa en YH-utbildning på Logistikprogrammet. Klicka upp tiderna här nedan.

Läs mer »Där du kan träffa Logistikprogrammet 2017 Nyhetsarkiv